JanWiersma.com

DTR lanceert design en bouw diensten

Digital Realty Trust heeft aangekondigd design en bouw diensten te gaan leveren voor datacenters. DRT is op dit moment eigenaar van zo’n 13 miljoen sq/feet aan datacenter ruimte wereldwijd.  Met deze stap willen ze de opgebouwde kennis beschikbaar stellen aan klanten die (toch) liever hun eigen datacenter bouwen en exploiteren.

De gebruikte oplossing is de DRT ‘POD architecture’ gedoopt.

Michael Manos merkt hier over op:

“These services fill a gap in the market between a pure do-it-yourself approach and leasing wholesale space from an outsourced provider such as Digital Realty Trust,” said Manos. “Many companies want to own their own data center, but they do not have the internal skill set and experience to successfully tackle a construction project with the scope and complexity of a major data center facility.”

Deze opmerking is op zich niet nieuw en er zijn een hoop ingenieurs bureaus die ook in deze markt gedoken zijn. Het probleem is echter dat de meeste erg goed zijn in het bouwen van kantoren en aanverwante, maar weinig kaas gegeten hebben van ICT. En dat is toch wat er op de datacenter vloer moet landen. Vervolgens begrijpt de klant (meestal een ICT-er) de taal van facilitair ook niet zo goed.. en het feest is compleet.

Het voordeel voor DRT is dat men in elk geval heeft kunnen leren van hun datacenter bouw uit het verleden; ze moesten er zelf gebruik van maken met hun hosting/housing business.

Daarnaast heeft Manos uitgebreide ervaring opgedaan bij o.a. Microsoft in de dagelijkse datacenter operatie. Hij zou dus de taal van de ICT moeten begrijpen.

Met de ‘POD architecture’ hebben ze op dit moment een aardig concept. De vraag is echter of ze niet in de valkuil stappen die veel datacenter design bedrijven over het hoofd zien; ‘one size fits all’. Veel bureaus in dit werkveld pakken het ‘succesvolle’ vorige design uit de kast en wijzigen de klant naam onder de tekeningen naar de nieuwe klant; “hier is uw nieuwe datacenter”.  Helaas is het eco-systeem van datacenter onderdelen en de ICT componenten die daar (10 jaar of meer) gebruik van moeten maken complexer. Er is geen ‘one size’. Goed design word alleen gemaakt door echt te begrijpen wat de klant met zijn ICT doet en gaat doen. Op die manier krijg je een omgeving die de ICT maximaal ondersteund…

Ik moet de eerste (sr) ICT architect bij de Nederlandse datacenter design bedrijven en ingenieurs bureaus nog ontmoeten 🙂

Share

3 comments

 1. Denk je dat er wel een markt is in Nederland om als ingenieursbureau je te specialiseren op datacenters?
  Volgens mij doen ze bij Leaseweb/Evoswitch alles zelf. De architect van het technische IT-werk staat in ieder geval in nauw contact met de architect van het gebouw.

  http://www.ngn.nl/ngn/ngn-tv/ngn-tv/?waxtrapp=bgoeuDsHyoOtvOXEkOlO (even stukje naar beneden scrollen)

  “De netwerk architect van Leasweb, Bastiaan Spandaw, gaf ons een rondleiding en de ins en outs van wat er komt kijken bij het ontwerpen van zulke systemen. Hierbij komen onder andere aan bod:
  – Het vlaggeschip van Cisco de CRS-1 (Carrier Routing System)
  – Soorten servers en de schaalbaarheid daarvan
  – Peering met ISP’s en IXP’s om het aantal hops en latency te verminderen
  – VMware en XEN
  – De opmars van online video
  – Erg veel watts

  1. Bedankt voor je reactie en je hebt zeker een goed punt; “is de Nederlandse markt groot genoeg voor DC specialistische ingenieursbureaus?”

   Uiteraard zullen de Leaseweb/EVoswitch-en van deze wereld de kennis zelf in huis hebben en van hen verwacht ik niet minder… zeker niet als ik daar als klant moet landen met mijn eigen ICT apparatuur (of de apparatuur huur..). Als zij de taal van de ICT-er niet spreken dan hadden ze geen business.

   Los daar van; als je nu zelf je datacenter wilt bouwen en exploiteren…
   Er zijn in Nederland wel enkele bedrijven die zich specifiek toeleggen op het ontwerpen en bouwen van datacentra… sterker nog… ik zie als klant het aanbod groeien.
   Deze bedrijven hebben (vaak) uitstekende skills in elektrotechnische, bouwkundige en mechanische zaken. Iets wat je ook verwacht bij een dergelijk bureau. In het ontwerp moeten ze echter wel de vertaling kunnen maken van jou ICT wensen en behoefte en hoe dit zich verhoud tot het gebruik van de datacenter ruimte… zeker op de langere termijn.

   Dus als ik als klant zeg; ik ga volgend jaar virtualisatie invoeren… dan weten zij uit het ICT technische verhaal te halen welke impact dat heeft op het ontwerp van de vloer. De gemiddelde financiële afschrijving voor datacenter vloeren liggen op 10 jaar en technisch wil je er zeker 15 jaar gebruik van kunnen maken.
   Gooi daarbij in de mix dat in (aanname:) 50% van de gevallen het de facilitaire afdeling (die uitstekend kantoor ruimtes kan exploiteren) is die de specificaties opstelt voor een dergelijke omgeving…

   Is mijn stelling dat er een gat zit tussen dat wat de ICT-er eigenlijk vraagt voor zijn omgeving en dat wat er opgeleverd word;
   How projects work.. (pdf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *