JanWiersma.com

Containers: nieuwe spelers

De markt voor datacenter containers is groeiende en dat is te merken aan de leveranciers portfolio. Naast IBM, SUN, HP en enkele andere spelers, zijn er 2 nieuwe spelers bij:

Dell

De datacenter solution groep binnen Dell is bezig met een stevig opmars in de markt. Veel producten zijn op maat, waarbij er maat werk hardware word geleverd voor grote compute omgevingen.

Dell kondigt nu echter hun container oplossing aan:

dell-container-big

In 2008 werd er al bericht over deze ontwikkeling bij Dell. Hier mee wilde ze inspringen op de aanbesteding die Microsoft ging doen voor hun container datacenter in Chicago.

Tijdens de NGDC conferentie werden meer details bekend gemaakt over de Dell oplossing.

Datapod.

De firma Datapod uit Australië heeft de handen in een geslagen met APC voor de productie van een container.

Het resultaat is een geheel modulair concept dat bestaat uit verschillende container modules.

Containers?

Uiteraard zijn er diverse criticasters van het container concept. Deze komen echter vaak uit de traditionele datacenter bouw hoek. Ooit was ook het idee dat er maar enkele PC’s in de wereld verkocht zouden worden… tijden veranderen… en dat is zeker het geval in de datacenter industrie.

De IT industrie staat voor haar IT infrastructuur aan de voor avond van grote veranderingen. Deze zijn samen te vatten onder ‘Cloud computing’. Deze nieuwe manier van IT service verlening zorgt er ook voor dat de onderliggende laag (het fysieke datacenter) flexibeler moet zijn/worden. Tel hier bij op dat datacenters duurder in CAPEX en OPEX zijn geworden en je er een bouwt die de komende 10+ jaar je ICT moet ondersteunen. Ook zijn datacenters ‘niet groen’ (wat je dan ook onder ‘groen’ mag verstaan…).

Al deze zaken bij elkaar zorgen er voor dat modulair, JIT levering, flexibel en schaalbaar (zowel naar boven, als beneden) hoog aan de agenda van de CIO staan.

Het container model sluit hier goed bij aan en beantwoord een flink aantal van de openstaande uitdagingen. Uiteraard is het model niet voor iedereen een ‘best fit’; zo zullen colo’s nog wel even op de traditionele manier blijven bouwen, aangezien de toegankelijkheid van een container niet optimaal is.

Voor de rest van de industrie ?!? get ready to jump in:

containerdc

Share

3 comments

  1. Hallo Jan,
    Ook wij zijn criticasters van het container concept maar dan alleen als er zeecontainers ingezet worden. Voor noodoplossingen, evenementen en tijdelijke (enkele weken) oplossingen is een zeecontainer natuurlijk prima. Er zijn slechts 2 redenen om ze in te zetten, de verplaatsbaarheid en de prijs.
    Voor de rest zijn de afmetingen onhandig voor een data omgeving, zeker als aan de binnenzijde geïsoleerd wordt. (een niet geïsoleerde container als computerruimte zie ik als niet serieus en onacceptabel vanuit energie oogpunt). Wij zetten al jaren modulaire boxen weg in de markt, beschikbaar in elke gewenste afmeting, dus voor de die-hards ook in onhandig container formaat… Zeker energietechnisch een interessante oplossing, de lambda waarde is maar liefst 0,018 bij 100mm dikte. Daarnaast eenvoudig uit te breiden door er enkele elementen bij te plaatsen, inderdaad net Lego. Kom eens kijken naar onze demo ruimte, kunnen we meteen even bijpraten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *