JanWiersma.com

Datacenter innovatie van Google & Facebook

Google, Microsoft, Facebook en o.a. eBay ontpoppen zich tot de ‘Formule 1’ van de datacenter ontwikkeling en innovatie de laatste paar jaren. Vanwege de schaal grote van hun ICT infrastructuur loont het om goed naar energie efficiëntie te kijken. Omdat deze bedrijven diverse eigen datacentra bouwen en beheren kunnen ze ook met nieuwe technologie en oplossingen experimenteren. Zo af en toe lekken deze experimenten ook naar buiten toe. Bij Google vooral als men weer een patent aanvraag gaat doen. Ze hebben inmiddels patent op de datacenter container en nu ook een aanvraag voor een nieuwe koeloplossing.

google-cooling-patent

Facebook volgt Google in de ontwikkeling op server gebied. Ze elimineren de UPS uit de energie keten en plaatsen een batterij op de server zelf. Dit geeft grote efficiëntie voordelen. De eerder genoemde bedrijven kopen op dus danige schaal in, dat het interessant is voor de HP, Dell, IBM en Intel’s van deze wereld om gehoor te geven aan de wens voor een permanente batterij op de server of een server die 40C lucht toevoer aan kan.

facebook-powerdistribution

De schaal grote en oplossingen die in de ‘Formule 1 van het datacenter’ ontwikkeld worden, druppelen daarna door naar Enterprise omgevingen zoals grote banken en overheidsorganisaties en zullen uiteindelijk bij het MKB landen. Net als met de technologie in je gezinsauto. Deze is ooit ontwikkeld in een (niet te betalen) Formule 1 auto en nu beschikbaar in de gezinsauto.

“A lot of the innovation in the field is being driven by companies with thousands of servers who really care about the efficiency of these things,” said Facebook’s Amir Michael, who previously worked on Google’s data center team. “We have capital to be able to afford engineers to solve these problems. It’s not really benefiting the rest of the industry. Smaller companies who might deploy fewer servers can’t go and design their own systems.”

Meer:

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *