JanWiersma.com

Groene applicaties ? Integratie !

In de datacenter wereld zijn we al enige tijd bezig met energie efficiëntie. Er worden gezamenlijke normen ontwikkeld zoals Power Usage Effectiveness (PUE). De kunst in het datacenter is dan om zo veel mogelijk energie voor de IT apparatuur beschikbaar te hebben en zo weinig mogelijk te ‘verliezen’ in koeling, verlichting, UPS en andere facilitaire voorzieningen.

Er is een constante race gaande om deze PUE zo klein mogelijk te maken. Er ontstond zelfs een hele PUE ‘oorlog’, aangevoerd door de marketing afdelingen van diverse grote datacenter aanbieders. Deze race levert hele goede innovatie op, maar richt zich alleen op het fysieke datacenter.

Deze PUE zegt helemaal niets over het verbruik van de IT apparatuur zelf; een server kan energie verbruiken en ondertussen geen nuttig werk staan te verrichten (‘idle’ zijn). Ook kunnen de applicaties die op de systemen in het datacenter draaien, ontzettend inefficiënt geschreven zijn en daar door veel energie verbruiken.

Het hebben (en behouden) van een goede PUE betekend dus niet automatisch dat men ook Groen is. Zeker niet als we ook aspecten als grondstof verbruik, recycling en afvoer van afval stoffen (denk aan verpakkingsmaterialen voor servers) en water verbruik (denk aan koelinstallaties) meenemen.

Dat het bekijken van het geheel in plaats van het (sub)optimaliseren van delen handiger is, is iets wat ik al langer verkondig in presentaties en artikelen. Hier voor hanteer ik meestal de DCP Stack;

090924-dc-stack-1.4

Deze toont de gehele keten, die noodzakelijk is om waarde te leveren aan de organisatie. Ook zien we dan de onderlinge afhankelijkheden. (Dit word ook wel de holistische datacenter blik genoemd.)

De IT zijde van de DCP Stack (Platform en hoger) beleven dynamische tijden met virtualisatie en Cloud technieken. Deze dynamiek heeft ook zijn uitwerking op de onderliggende lagen; het fysieke datacenter.

Zo komt men met technieken om virtuele servers dynamisch te verplaatsen van de ene naar de andere fysieke server (VMotion genaamd bij VMware). Hier door ontstaat de mogelijkheid om tijdens dal uren fysieke servers uit te schakelen; deze staan dan toch niets te doen. (VMware Distributed Power Management – Youtube Video).

Hiermee krijgen we een dynamisch IT datacenter, waarbij collecties van servers op- en afschakelen en daar mee ook een zeer dynamische warmte last gaan genereren. Daarbij zou communicatie tussen de IT omgeving en het fysieke datacenter handig zijn; de IT omgeving kan een voorwaarschuwing afgeven naar het koelsysteem bij het opschakelen van een grote collectie servers.

Het bovenstaande is slechts 1 voorbeeld van de noodzakelijke integratie. Het streven hier bij is dat de applicatie (bovenste laag van de Stack) zich uiteindelijk ‘bewust’ is van de fysieke datacenter omgeving (onderste lagen van de Stack)

Gelukkig word de handschoen opgepakt door diverse ontwikkelaars:

Intel’s Energy Checker SDK

The Intel® Energy Checker SDK is an easy to use resource that allows one to correlate business productivity and energy consumption in a standard way.  The Intel® Energy Checker SDK provides the tools to measure both software productivity and hardware platform energy consumption to facilitate reporting energy efficiency metrics.

Microsoft’s Joulemeter

Joulemeter estimates the energy usage of a VM, computer, or software by measuring the hardware resources (CPU, disk, memory, screen etc) being used and converting the resource usage to actual power usage based on automatically learned realistic power models.

Joulemeter can be used for gaining visibility into energy use and for making several power management and provisioning decisions in data centers, client computing, and software design.

HP Intelligent Power Discovery

The aim here is to use sensors to detect and eliminate wasted energy in the data center. HP’s latest servers will provide reports to a dashboard application that can give a view of a data center’s power consumption.

From the Intelligent Power Discovery technology, data center admins can automate and manage power. However, HP will need sensors in other data center gear to provide a complete picture. HP has partnered with infrastructure players such as nlyte Software and Eaton Corp.

Microsoft en Intel zorgen er voor dat de applicatie ontwikkelaar de mogelijkheid krijgt om energie verbruik te verwerken in zijn applicatie. Hier mee worden de eerste gaten gedicht in de bovenste lagen van de Stack. Uiteindelijk zal voor de applicatie ontwikkelaar zichtbaar zijn wat het effect is van een bepaalde programma routine/code of een database query op het energie verbruik van de gebruikte systemen. HP komt vanuit de fysieke datacenter hoek, door de gebruiker inzicht te geven in de energie keten binnen het fysieke datacenter.

De komende tijd zullen meer leveranciers met oplossingen op de markt komen. Eerst gericht op hun eigen producten (zoals bij HP nu), maar al snel gericht op integratie met de andere leveranciers. Hier voor zullen (open)standaarden en API’s noodzakelijk zijn.

Meer:

Share

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.