JanWiersma.com

De keten specialisten ?…

Afgelopen week berichte de Computable over de aankoop van AAC Cosmos door Unica. Hier mee versterkt het installatie groep Unica zijn mogelijkheden in de ICT infrastructuur en datacentra.

Unica creëert hier mee dezelfde mogelijkheden als Imtech. Zij namen in 2002 ICT bedrijf Brocom over.

Zoals ik eerder berichte, staat de facilitaire organisatie nog steeds ver van de ICT afdeling als het op het datacenter aan komt. Dit is ook vaak het geval bij installatie bedrijven; ze zijn erg goed in het bouwkundige, mechanische en elektrotechnische aspect van het datacenter, maar missen de taal van de ICT-er die vaak benodigd is.

Tevens limiteert deze kloof organisaties in het toepassen van energie efficiëntie en beschikbaarheid in de keten;

Binnen de hele keten zijn veel vakspecialisten werkzaam. Deze zijn dagelijks bezig met optimalisatie op hun eigen deel gebied. Vanuit de bedrijfsvoering moeten managers echter wel kijken naar de gehele keten. Als we op elk blokje bijvoorbeeld redundantie toepassen om de beschikbaarheid te verhogen, leidt dit tot dubbele kosten in de gehele keten. Zo komt het voor dat de applicatiebouwer beschikbaarheid in de applicatie bouwt, de (Windows-)beheerder zijn systeem als clustersysteem uitvoert, de hardwarebeheerder de systemen met dubbele voeding uitvoert en vervolgens de facilitair beheerder een redundante voeding levert en een Tier 4-datacenteromgeving bouwt.

De potentie om de keten te bedienen en te doorzien, had Imtech al even met Brocom en komt mondjes maat van de grond. Ik ben benieuwd of de installatie specialisten van Unica en de ICT architecten van AAC Cosmos elkaar snel kunnen vinden en echte meerwaarde voor de klant kunnen creëren in het datacenter.

Komt het misschien toch nog goed met de echte datacenter architect. 😉

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *