JanWiersma.com

Het datacenter naar zee

In 2008 kondigde International Data Security (IDS) aan om schepen in te zetten als datacenter locaties. Deze week komen ze met het bericht dat ze een Proof Of Concept (POC) gaan uitvoeren.

De ideeën voor een datacenter op zee zijn niet nieuw. Zeker gezien het patent wat Google hier op aanvroeg in 2007. (zie plaatje).

Hierbij word vooral ingezet op het gebruik van zee water; als koelwater voor de IT systemen en voor het genereren van elektra via golfslag.

Nu hebben wij als Nederlanders al een hele lange relatie met de zee en het bedenken van creatief gebruik van de zee. Voor elektra opwekking zijn dus diverse (Nederlandse) oplossingen beschikbaar.

In 2006 testen de TU Delft de aandrijving van een citruspers op het strand van Scheveningen, onder het motto ‘Energie uit golven’

De firma Ecofys werkt aan hun Wave Rotor concept, waarbij de kracht van de zee word om gezet in energie.

Ook in het buitenland word er al enige jaren gewerkt aan energie opwekking uit zee:

Tijdens de conferentie Clean Energy Power in januari 2006 in Berlijn was één van de themabijeenkomsten speciaal gewijd aan het opwekken van energie uit de zee. Het was indrukwekkend om te zien met hoeveel inzet of ‘Begeisterung’ Duitse ingenieurs en universiteiten werken aan het onderzoek naar de mogelijkheden om energie op te wekken uit zee: in vrijwel alle projecten over de wereld hebben Duitse ingenieurs op de een of ander manier wel een aandeel.

(Bron: Verslag conferentie Clean Energy Power in januari 2006 in Berlijn – http://www.twanetwerk.nl/default.ashx?DocumentId=5967)

De vraag is hoe wetgeving zal om gaan met ‘het datacenter op zee’. De discussie rond de locatie van data is aardig aangezwengeld door de Cloud ontwikkelingen, en deze oplossing maakt het nog interessanter. Op zo’n 22km uit de kust eindigt het territoriale water en is het VN-zeerechtverdrag van toepassing.

Meer:

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *