JanWiersma.com

GreenGrid bijeenkomst A’dam.. meer afkortingen..

Afgelopen week was er in Amsterdam de jaarlijkse EMEA Green Grid Tech Forum. Tijdens deze bijeenkomst worden nieuwe ontwikkelingen gedeeld met leden en niet-leden (in de ochtend).green-grid

De afgelopen jaren is de Green Grid vooral bezig geweest met het neerzetten van PUE en de ontwikkelingen daar rond om. Hier is men redelijk succesvol in geweest en dat smaakt naar meer. Voor de komende jaren gaat de focus op enkele andere zaken liggen;

Communicatie rond de voordelen van ICT, waarbij deze ingezet kan worden om de milieubelasting van een organisatie te verlagen. Dit is de ‘IT-for-Green’ benadering, waarbij bijvoorbeeld video conferencing het aantal kilometers per auto en vliegtuig verlaagt en derhalve bij draagt aan een lagere CO2 uitstoot.

Men is ook van plan om tenminste 2 nieuwe eenheden te introduceren; Carbon Usage Effectiveness (CUE) en de Water Usage Effectiveness (WUE), zoals ook aangekondigd in recent persbericht:

The new metrics, called Carbon Usage Effectiveness (CUE) and the upcoming Water Usage Effectiveness (WUE), are joining The Green Grid’s widely-used Power Usage Effectiveness (PUE) metric. All are designed to help IT, facilities, and sustainability organizations across the globe optimize their data centers.

Hierbij is het goed om te zien dat men water verbruik als een belangrijke factor gaat zien rond duurzame datacentra. Het nadeel is wel dat er weer mee afkortingen en maateenheden worden geïntroduceerd.

Tijdens de bijeenkomst werd er echter ook nog een ander balletje opgegooid: Het mag duidelijk zijn dat duurzaamheid verder gaat dan de energie efficiëntie waar Green Grid zich tot nu toe op heeft gericht. Uiteindelijk is de totale duurzaamheid, maar ook CO2 uitstoot, iets van de gehele keten van de IT omgeving.

Om de efficiëntie daar van beter in beeld te brengen, kwam men met het idee voor een Data Center Maturity Model. Dit model werd bedacht door Harkeeret (Harqs) Singh, die in het bestuur van de Green Grid zit. Dit idee lijkt nu geadopteerd te worden door Green Grid.

Maturity_Model_05082010

Het model kent op dit moment 5 niveaus van volwassenheid en diverse categorieën die getoetst kunnen worden. In de komende tijd word het model verder door ontwikkeld op basis van feedback van de Green Grid leden.

— update 9 dec 2010 —
De presentaties van de bijeenkomst zijn beschikbaar:

The Green Grid Overview
EMEA Activities
Interxion End User Presentation
Microsoft End User Presentation
Harmonizing Global Metrics for Data Centre Energy Efficiency
Data Centre Maturity Model

Share

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *