JanWiersma.com

SCADA netwerken & beveiliging… vervolg

De laatste weken is er aardig wat rumoer rond SCADA netwerken en hun beveiliging;

Sporthal gehackt via wijd open SCADA-systeem;

Een openstaande log-in heeft internetgebruikers onbeperkte toegang gegeven tot het beheren van fysieke zaken als luchttoevoer, temperatuur en alarmen in een sporthal in Spijkenisse.

En;

Nederlandse hacker onthult open SCADA-systemen;

Een Nederlandse hacker heeft een lijst van SCADA-systemen gepubliceerd die open en bloot aan het internet hangen.

En;

Zeeuwse gemalen te hacken via SCADA-lek;

De SCADA-systemen van rioleringspompen en gemalen van de gemeente Veere blijken slecht beveiligd. Hackers kunnen de systemen manipuleren vanuit huis. De gemeente is geschrokken.

En zelfs op Nu.nl;

D66 en VVD willen opheldering over hackers;

AMSTERDAM – D66 en VVD willen dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid) opheldering geeft over het feit dat het kinderlijk eenvoudig is sluizen, gemalen, rioleringspompen en bruggen via internet te bedienen.

En 1-Vandaag besteden er een uitzending aan;

Sluizen, gemalen en bruggen slecht beveiligd;

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om sluizen, gemalen, rioleringspompen en zelfs bruggen in Nederland via internet op afstand te bedienen. In EenVandaag een reportage die bijvoorbeeld laat zien hoe slecht de rioleringspompen en gemalen van de gemeente Veere zijn beveiligd. Met een paar simpele handelingen zijn ze vanaf een thuiscomputer te bedienen.

Het eerder geschreven artikel door Jeroen en mij rond datacentra, SCADA en veiligheid, is inmiddels opgepikt door DatacenterWorks: http://datacenterworks.nl/uploads/DCW%209-2011.pdf . Ook het Vakblad informatiebeveiliging pikte het op voor de leden van de PvIB : http://www.pvib.nl/tijdschrift

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft inmiddels een factsheet online gezet met daarin de veiligheidrisisco’s die overheden lopen. “De praktijk wijst uit dat veel organisaties onwetend zijn over welke van hun systemen direct via internet bereikbaar zijn. Een deel van die onwetendheid komt omdat systemen zijn aangelegd en/of worden beheerd door derden, waarmee geen of onvoldoende afspraken zijn gemaakt over beveiligingseisen”, waarschuwt het NCSC.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *