JanWiersma.com

CeBit 2012 & Datacenter

Afgelopen CeBit 2012 leek ook wat last van de crisis te hebben. Hal delen waren leeg en het leek rustiger dan anders.

Op datacenter gebied waren er ook geen schokkende zaken. De grote IT spelers zetten massaal in op de cloud hype, de datacenter leveranciers op groen en modulair. Niets nieuws onder de zon dus.

Enkele interessante punten:

cebit-dellTemperatuur

Dell kondigde hun 12e generatie servers aan. Niet alleen ondersteunen deze servers weer nieuwe CPU’s en zijn ze nog weer krachtiger en efficiënter, maar deze servers ondersteunen ook Dell’s Fresh Air initiatief. Hierbij worden de werking van de servers gegarandeerd bij temperaturen (inlet) tot 35C constant. Voor 900 uur per jaar is 40C acceptabel en voor 90 uur per jaar 45C. Dit alles dus onder volledige garantie van Dell.

Voor lage temperaturen (zoals onze afgelopen winter) geld een standaard temperatuur van 10C, 900 uur van 5C en 90 uur van –5C onder garantie. 

Met deze temperatuur condities is het dus mogelijk om de servers in het Nederlandse klimaat op gefiltreerde buitenlucht te laten draaien voor de meeste tijd. Enkel in winter condities moeten we er nog voor zorgen dat het niet onder de garantie grenzen komt.

Niet alleen de server lijnen van Dell (PowerEdge) maar ook opslag en netwerk componenten zullen de komende tijd het Fresh Air initiatief gaan ondersteunen.

  

iceotope-cebit

De firma Iceotope kondigde een ready-for-market vloeistof koelsysteem voor servers aan op deze CeBit;

The worlds first truly modular liquid cooled data center. We’ve combined servers and liquid cooling into a scalable 2N solution ready to slot into any standard data center globally.

The Iceotope solution comprises a range of compute modules from Intel, AMD and other vendors inside a high density, low power and fully cooled cabinet.

Liquid is vastly more capable of transferring heat. It conducts the heat far better and needs much less energy to be moved around. Using liquid allows us to take heat away from the electronics quickly, efficiently and effectively.

We use 3M™ Novec™ because of its excellent convection properties, inert nature and its ability to insulate electrically.

Ze zijn niet de eerste die een dergelijke oplossing in de markt proberen te zetten. Onder andere Hardcorecomputer en Green Revolution Cooling gingen hun ook al voor met een product op vloeistof gekoelde basis. Het aardige van de Iceotope oplossing is dat deze tot 45C koelvloeistof accepteerd, waarna deze met een deltaT van +5C retour komt. Hier door is het goed inzetbaar met buitenlucht gebruik en in warme klimaat omstandigheden.

De uitdaging met dit soort oplossingen is het huidige eco-systeem van de datacentermarkt; alles is ingericht op luchtkoeling waarbij standaard componenten (zoals het 19’’ rack) er voor zorgen dat een heel scala aan leveranciers met elkaar kan samen werken. Hierbij heeft de klant, na de keuze van zijn rack (Minkels, APC, Rittal, …) , bijvoorbeeld de keuze uit diverse server leveranciers (IBM, HP, Dell, …). De start van het Iceotope model gaat er vanuit dat je het hele systeem inclusief servers, koeling etc.. bij hun afneemt wegens o.a. de lekdichtheid van het systeem.

Video Iceotope hier.

cebit-rittalLED

LED kent een steeds grotere aanwezigheid voor verlichtingsdoeleinden. Naast het feit dat er diverse Aziatische bedrijven met LED oplossingen op CeBit waren, waren er ook diverse LED toepassingen voor datacenter verlichting. Rittal toonde op de stand een mooie blauwe LED oplossing, maar er waren ook toepassingen te zien die werkelijk voldoende licht opbrengst hadden om goed bij te kunnen werken en er ook nog eens ‘fancy’ uitzagen.

Gezien de energie besparingen die haalbaar zijn met technieken zoals LED en TL5 zit er zeker toekomst in voor datacenter gebruik. Enige aandachtspunt bij deze technieken is mogelijke verstoring op databekabeling.pduklem-cebit

 

 

 

C13 PDU Lock

Veel PDU leveranciers dit jaar op de CeBit. Enkele daarvan toonde een handige clip om te zorgen dat je C13/14 stekker niet meer uit de PDU kan vallen als je bijvoorbeeld onderhoud moet doen aan je systeem of extra kabels moet installeren.

Dit soort oplossingen waren er wel eerder met een losse opzet clip, maar die werd vaak vergeten of was niet echt werkbaar. Deze is beter geïntegreerd. 

 

IMG_0234Modulair

Uiteraard weer de nodige modulaire en container oplossingen. De Rittal container (voorheen Lampertz) mocht natuurlijk niet ontbreken. De Chinese firma Huawei had ook een datacenter container mee gebracht. De IDS1000 AIO (PDF).

De PUE zou 1,4 bedragen voor deze 80kW container. Maximaal 10kW per rack word ondersteund. De container kan geplaatst worden in buiten condities van –40C tot 55C. Beschikbaarheid ligt op TIER III niveau volgens de spec’s.

Op zich niet heel erg spannend qua ontwerp en uitvoering, maar gezien de mogelijkheid voor Chinese bedrijven om gro
te volumes goedkoop te produceren zeker interessant.

Filmpje van de container oplossing hier.

DCIM

APC liet hun software oplossing zien voor datacenter beheer. De zo geheten DCIM. De samenvoeging van informatie die relevant is voor IT en facilitair personeel in een enkel platform levert zeker zijn voordelen op. De markt is aardig aan het opwarmen voor dit soort oplossingen en nu er meer spelers komen worden de oplossingen steeds beter uitgewerkt en de prijzen interessanter.

Ook Huawei toonde een dergelijke oplossing in beta fase die samen met hun bovengenoemde container werd geleverd. Het beta product zag er al veel belovend uit.

Opkomst van Azie (en vooral China)

Naast de boven genoemde Huawei waren er traditie getrouw een hoop Aziatische bedrijven op de CeBit. Waar de focus voorheen lag op databekabeling en elektronica, waren er dit jaar diverse Aziatische bedrijven die datacenter componenten aan de man probeerde te brengen. Denk hier bij vooral aan IT racks (compleet met warme/koude scheiding), bekabelingskasten en PDU’s. Sommige leveranciers waren nog niet op het kwaliteit niveau dat we gewent zijn in Europa, maar een aantal kwamen aardig in de buurt.

Het is duidelijk dat ze goed gekeken hebben naar de Europese producten en onder het motto ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ nu proberen de datacenter markt binnen te dringen.   

Share

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *