JanWiersma.com

Energie management; Cisco

Met de introductie van ‘Green IT’ en de noodzaak voor betere grip op energie gebruik en efficiëntie komt de vraag; wat gebruik ik eigenlijk aan energie en waar gaat het naar toe ?

Traditioneel is energie voorziening onderdeel van het facilitaire domein. Echter nu begint IT zich er tegen aan te bemoeien.

Binnen facilitaire technieken is integratie altijd al een lastig onderdeel; het domein is lang niet zo gestandaardiseerd als het IT domein. Er zijn veel leverancier specifieke protocollen. Als er al standaard facilitaire protocollen worden gebruikt (zoals BACnet) dan zijn deze lastig te integreren met het IT domein. Vanuit IT perspectief zou het mooi zijn als de facilitaire systemen (airco’s, verlichting, PDU’s) allemaal IP begrijpen en, bijvoorbeeld, via SNMP uit te vragen zijn. Dat begrijpt de IT-er tenminste.

Integratie is echter wel de sleutel naar controle. Dat zien diverse leveranciers van gebouw beheer systemen ook.

Dit was ook de conclusie van diverse onderdelen uit de Datacenter Pulse Summit; in de top 10 staat op 7. End to End IT/Facilities Measurement.

Cisco heeft dit ook opgepikt in het EnergyWise programma. En Cisco heeft duidelijk ambitie:

In the first phase (February 2009), Network Control, Cisco EnergyWise will be supported on Catalyst switches and manage the energy consumption of IP devices such as phones, video surveillance cameras and wireless access points.

In the next phase (Summer 2009), IT Control, there will be expanded industry support of EnergyWise on devices such as personal computers (PCs), laptops and printers.

In the final phase (Early 2010), Building Control, Cisco EnergyWise will be extended to the management of building system assets such as heating, ventilation and air conditioning (HVAC), elevators, lights, employee badge access systems, fire alarm systems and security systems

Recent heeft Cisco ‘Richards-Zeta Building Intelligence’ overgenomen, om de ambitie meer kracht bij te zetten. Dit bedrijf is komt uit de facilitaire hoek en levert integratie oplossingen en gebouw beheer systemen.

Vanuit de visie ‘alles hangt aan het netwerk’ beloofd dit een gouden toekomst te worden…

Collega HP heeft iets meer als een jaar geleden het Dynamic Smart Cooling op de markt gebracht waar bij een meet en regel systeem van HP ook moet communiceren met elementen uit het facilitair domein. Het feit dat de ondersteuning voor bijvoorbeeld diverse airco leveranciers zeer beperkt was en het erg lang duurde/duurt voor deze ondersteuning beschikbaar is, heeft er voor gezorgd dat deze oplossing niet op grote schaal is aangeslagen.

Meer over Cisco EnergyWise:

Cisco’s TechWiseTV episode 42

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3nwtie0fCxU&hl=en]

Kijk voor de totale show op:

http://www.cisco.com/en/US/solutions/ns340/ns339/ns638/ns914/html_TWTV/twtv_episode_42.html

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *