JanWiersma.com

DatacenterWorld dag 3

Keynote van Microsoft

Ging over het gebruik van datacenters bij Microsoft voor o.a. MSN Live.

Ze hebben een methode ontwikkeld voor site-selectie. Het neemt power beschikbaarheid t/m de lokale cultuur van werknemers mee. Deze gaan ze openbaar maken.

Daarnaast gebruiken, bepalen en bereken ze de PUE van elk datacenter. Er bestaat een artikel van de GreenGrid over PUE en PUE v.s. DCIE. Deze is de moeite waard om te lezen.

Ze hebben zelf een tool gebouwd die alle data van meer als 1 milj data punten verzameld in het DC. Hier mee kunnen ze overzichten maken zoals Nlyte maar dan realtime. Het ziet er beter uit dan Netbotz. Er is geen verwachting dat deze tool verkocht gaat worden. (Microsoft’s Scry)

Er is een DC Best Practice van Microsoft. Deze is te download van hun website.

In Chicago (en als ik het goed begrijp ook Dublin) is men een DC aan het bouwen met een DC- container concept. Dit lijkt op Sun Blackbox.

Keynote van HDS.

Focus van deze sessie was ‘groene’ data opslag. Vrij algemeen verhaal waar HDS gebruik maakt van ISO 40001. Opslag groeit nog steeds wereldwijd.

Ze denken ‘groener’ en beter te kunnen werken door nieuwe opslag technieken;

– Thin provisioning

– De-duplicatie (zorgen dat een bepaalde file maar 1x opgeslagen behoeft te worden ondanks dat ze op 2 homedrives staan.

– Power up en down van drives als ze niet gebruikt worden.

Opvallend was wel dat ze een HDS opslag unit lieten zien en vertelde dat bij een EVA er fan’s op elke disk-shelf zitten en dat ze bij de HDS dat oplossen met een ‘schoorsteen’ in het midden van de HDS. Hier zit een fan boven en onder in. (De vraag is wel; hoe ga je dat koelen als je geen verhoogde vloer hebt. (cooling buttom-top ipv front-back))

Sessie: gebruik van RFID in het DC (Connectivity Technologies)

Ze maken racks (zoals Minkels), modulaire opzet

Levert kabels en de focus van de presentatie (eerste 30min) was alleen maar kabels. Net als alle grote jongens (Siemon, Systimax etc..) Veel van het zelfde dus…

Ze leveren een software product voor kabel management die Obtain 24/7 heet.

Het lijkt een beetje een mix tussen PatchManager en Nlyte.

Genesys Asset & Connect;

Alle assets in je DC geef je een RFID tag. Deze kan vervolgens gevolgd worden.

Het pakket werkt samen met Obtain 24/7.

Er worden diverse losse scanners geplaatst.

Ze leveren ook een losse scanner. Het product is nog niet te vinden op hun website en lijkt nogal ‘beta’.

De Connect versie is een RFID versie van de oplossing die Siemon etc.. ook leveren voor active patch management. Op dit manier heb je een totaal overzicht van de patching.

En dan is het tijd voor de lunch… met 1500 man….

DSC01629 

Na de lunch van gaat de beurs open:

DSC01634

Op de beurs zijn zo’n 100 verschillende bedrijven te vinden.  Veel bekende zoals APC, Siemon, GDCM , etc… Ook veel bekende gezichten.
Iets waar veel over gesproken word op de beurs is het beperkte aantal mensen die kunnen werken in de datacenter wereld en de juiste kennis hebben (wat is een airco en wat is een blade en hoe werken ze….)
Voor een overzicht en video’s: http://www.datacenterknowledge.com/

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.