JanWiersma.com

IBM’s waterkoeling

IBM maakt redelijk wat tam-tam met hun Aquasar Supercomputer. Deze is voorzien van waterkoeling. Op Youtube staat een kort filmpje:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FbGyAXsLzIc&hl=en]

Zoals met veel ontwikkelingen in datacenter land is de techniek niet nieuw, maar de toepassing wel. IBM wil het verwarmde water gebruiken om huizen te voorzien van warmte.

ibm-aquasar-schematic-large

Dit ligt in het verlengde van eerder ontwikkelingen bij IBM, waarbij een zwembad verwarmd werd met rest warmte.

De discussie rond water in het datacenter loopt al langer. De lijst met voor en tegens is lang. De technieken zijn echter niet nieuw en water in het datacenter ook niet. In de mainframe tijd werd ook water gebruikt voor waterkoeling. Als men water binnen het datacenter heeft geaccepteerd (voor in-row of CRAH), krijgen de meeste datacenter eigenaren kippenvel bij het idee om water de server zelf binnen te brengen. Deze techniek is echter al lang in ontwikkeling en kent zeer goede toepasbaarheid. IBM heeft goed gekeken naar de ‘overklok’ industrie;

Hierbij proberen enthousiaste PC gebruikers een processor (CPU) en/of grafische kaart sneller te laten lopen, dan waar deze voor geproduceerd is. Deze sleutelaars kwamen er al snel achter dat luchtkoeling te veel beperkingen heeft om steeds hogere snelheden te halen. Om die reden stapte men over naar water (of andere vloeistof) koeling. Hiermee lukt het bijvoorbeeld om een Intel Pentium 4 CPU, ontworpen voor 3 GHz op 8 GHz te laten lopen.

Uit deze ontwikkelingen zijn diverse standaard waterkoeling pakketten ontstaan, die gemaakt zijn voor enthousiaste PC gebruikers die minder handig zijn met de schroevendraaier en Dremel.

cooler_master_aquagate_max  thermaltake_bigwater_full

Bedrijven als Coolermaster, Thermaltake en Zalman verdienen hier een goede boterham aan. De techniek is zo ver uitontwikkeld, dat deze klaar is voor het grote publiek. Steeds meer leveranciers nemen nu waterkoeling mee in hun werkstation levering. (Bijvoorbeeld de HP XW9400 workstation.)

Tijd dus voor de datacenter managers om hun PC onder handen te nemen en te experimenteren met waterkoeling…. overtuig jezelf….

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *