JanWiersma.com

Uptime gaat aan TIERs sleutelen

In een poging om het TIER model te redden gaat het Uptime Institute een revisie uitbrengen van het model. Uptime krijgt alle credits voor het creëren van dit model, enkele jaren geleden. Het heeft geholpen om een gezamenlijke taal te creëren om het vlak van beschikbaarheid. Het model is echter nogal onderhevig aan ‘de tand des tijds’ en ondanks de laatst uitgebrachte update, blijft het een slecht passend model.

The Uptime tiers have become the de facto standard for availability in the data center industry. The system includes four tiers that escalate in availability as the number increases, with Tier 4 being completely fault tolerant. Uptime has tried to rein in the standards, as many data centers have claimed a certain tier availability without official certification from Uptime. On the other side, some have questioned the relevancy of the tier standards, saying that putting them to practical use can be as difficult as solving the Da Vinci Code.

Waar het TIER model word gezien als een ‘standaard’ is deze echter niet bekrachtigd door een standaarden organisatie. Het model is wel opgenomen in de TIA942 standaard, maar is slechts een bijlage. De kop van de bijlage vermeld ook duidelijk dat het geen onderdeel van de standaard is.

Veel bedrijven (ook in Nederland) adverteren op de website met het feit dat ze een TIER 3 of 4 datacenter hebben. Als je de regels van Uptime Institute volgt, kan dat alleen als Uptime een audit en certificatie heeft uitgevoerd op dat datacenter. Geen enkel Nederlands datacenter heeft dit certificaat.

Voorlopig blijft Uptime de enige organisatie die het (achterhaalde) certificaat mag uitdelen.

“I anticipate that in three to five years – closer to three – that there will be tier certification authorities outside of The Uptime Institute,” Seader said. 

In een recente mailing van Uptime werd aangegeven dat het model pas echt kracht krijg als deze bevestigd wordt door een standaarden organisatie.

"Tier levels designations are meaningless unless certified via TIA"

Zoals een collega datacenter eigenaar terecht opmerkt hier over;

Even though the industry views TIER levels as meaningless, it is still required that they be certified by a third-party to make sure that their meaninglessness is fully qualified so as to be come meaningful.

🙂

Zie ook: Searchdatacenter.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *