JanWiersma.com

Nu echt modulair…

Een datacenter bouwen als Lego blokjes… dat lijkt de utopie in de modulaire datacenter wereld. In deze wereld is het datacenter gebouwd uit verschillende blokjes met de volgende karakteristieken: modularity

  • De blokjes zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten
  • De blokjes zijn snel leverbaar, hier door is het datacenter snel uit te bereiden (+/- 6 weken, JIT levering)
  • Bij de keuze van het blokje, kan men kiezen uit TIER 1 t/m 4 voor beschikbaarheid. Hier door kan men beschikbaarheidsniveaus mixen.
  • Bij de keuze van het blokje, kan men kiezen uit diverse PUE niveaus.
  • Bij de keuze van het blokje, kan men kiezen uit diverse warmte belastingen per rack (kW/rack).
  • Bij de keuze van het blokje, kan men keizen uit diverse koeloplossingen (lucht (van buiten), water)
  • Bij de keuze van het blokje, kan men kiezen uit huur, lease of koop van het blokje.

Hier mee kan men dus op het juiste moment, het meest geschikte blokje inzetten tegen de juiste financiële voorwaarde. Deze modulariteit is niet automatisch een container datacenter. Diverse ‘niet-container-leveranciers’ leveren ook een modulair gebouwde oplossing.

Deze utopie is al langer de wens van menig datacenter eigenaar. Uiteraard proberen diverse leveranciers in te spelen op deze wens. Modulariteit is hier mee tot een marketing term verworden, die te pas en te onpas vermeld word bij diverse datacenter oplossingen.

Zoals Lex Coors (Interxion), terecht, zich beklaagd in DatacenterWorks:

Tegenwoordig lijkt het wel alsof alle datacenters modulair worden gebouwd. Helaas verstaat niet iedereen hetzelfde onder modulair bouwen, zo stelt Lex Coors, vicepresident datacenter technologie en engineering group van Interxion. “Er wordt veel gesproken over modulair bouwen maar uiteindelijk zie ik alleen de fasering terug en niet de modulaire benadering van de infrastructuur.”

Datacenter Pulse toetst regelmatig binnen de 1500+ leden wat hun top 10 grootste uitdagingen zijn op datacenter gebied. Op nummer 9 vinden we daar ook modulariteit:

More Products with Modularity

Goal: Enable pro-active, simple expansion or contraction of datacenter capacity without risk or reduction of design availabilities.

  • Update: Not seeing any significant increase in modular product offerings or end user implementations
  • Both vendors and end users need to elevate the discussions to implement current modular solutions to enable future modular products.

De frustratie van Lex word dus gedeeld door andere datacenter eigenaren. Datacenter Pulse komt nu te hulp met de Modulair RFP.

The Modular RFP.

Een project als de Chill Off kost veel tijd en geld. Tot nu toe is dit mogelijk voor Datacenter Pulse, via de inzet van donaties en samenwerking met overheids instanties en universiteiten.

Als je echter aan leveranciers vraagt om hun hardware of koel systeem kostenlos ter beschikking te stellen voor een vergelijkend-waren-test, waarna de test resultaten publiekelijk beschikbaar worden gesteld, kun je niet altijd op medewerking rekenen.

Toen er nagedacht werd over de opzet van de volgende Chill Off editie (3) en dit gecombineerd werd met de wensen uit de top 10, werd het idee geboren voor de ontwikkeling van een maximaal modulair datacenter.

Om de grote datacenter ontwikkelaars en bouwers te vragen een gratis ontwerp te maken was niet reel. Daarom werden de handen in een geslagen met eBay die o.a. in Phoenix bezig waren met de bouw van een nieuw datacenter.

Door hier bij een publiekelijke RFP uit te schrijven kunnen alle geïnteresseerde bedrijven een poging doen, om dit ultieme datacenter te bouwen. Hierbij heeft men wel de verplichting om alle informatie te delen met eBay en Datacenter Pulse. Op deze manier komt de opgedane kennis beschikbaar voor de Datacenter Pulse leden. Het gehele traject is van RFP tot oplevering te volgen.

Wat Datacenter Pulse betreft snijd dit mes aan meerdere kanten:

  • eBay krijgt een modern datacenter.
  • Door de open inschrijving voor het ontwerp, krijgen we in eens de ontwerp kracht en ideeën van tientallen vooraanstaande datacenter ontwikkelaars tot onze beschikking.
  • De kennis komt beschikbaar voor andere datacenter eigenaren en eindgebruikers (kennis is om te delen, niet om te bezitten).
  • De datacenter ontwikkelaar die wint, mag het datacenter bouwen.

Na negen maanden aan voorbereiding door eBay en Datacenter Pulse is de start nu eindelijk een feit.

De locatie details.100802-EbayRFPWarehouseDC

Het Phoenix datacenter voor eBay betreft een leeg gebouw dat op 31-12-2010 gereed is voor datacenter ontwikkeling. Op de begaande grond is ongeveer 750 vierkante meter aan datacenter ruimte beschikbaar. Hier dient ‘traditionele’ IT apparatuur geplaatst te kunnen worden op een verhoogde computer vloer. Deze vloer hoeft niet noodzakelijker wijs ook gebruikt te worden voor de luchtbehandeling.

De eerste verdieping is voor kantoren, opslag en ondersteunende zaken.

De derde verdieping kan 12x 40 foot containers huisvesten. Men heeft echter de 750 vierkante meter beschikbaar om een eigen invulling aan te geven. Het behoeft dus geen container te zijn, zolang men zich maar aan de gevraagde functionaliteit houd.

Er word gerekend op 4MW aan IT load, waar van in de eerste fase er 2MW word uitgenut. De rest dient modulair uitbreidbaar te zijn.

Daarnaast zijn er uiteraard de nodige (modulaire) wensen:

  • Flexibel ontwerp
  • Multi-TIER (tegelijk TIER1-4 ondersteunen)
  • Traditioneel gekoelde IT systemen kunnen ondersteunen
  • als wel, hoge temperatuur IT systemen (40C+)
  • Zowel luchtkoeling als waterkoeling ondersteunen
  • Uitbreiden door simpel weg ‘een bouw blokje’ toe te voegen
  • Gebruik kunnen maken van 100% free cooling (in Arizona klimaat..)

Het totale project zal zo’n 25 miljoen dollar gaan kosten.

Dean Nelson legt het in de volgende video uit:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hy-yN1px5NY]

Op dit moment hebben 23 van werelds grootste datacenter bouwers en leveranciers gereageerd op de RFP. Zij zitten in de race voor dit ambitieuze project, wat dus geheel publiekelijk te volgen is.

Vragen (in het Engels) kunnen gesteld worden aan modular@datacenterpulse.org of in het Nederlands aan jan.wiersma@datacenterpulse.org

Meer informatie:

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *