JanWiersma.com

Datacenter Management Tools overzicht

Data center infrastructure management (DCIM) tools hebben de afgelopen 2 – 3 jaar een grote vlucht genomen. De focus van deze tools is de integratie tussen IT systemen en de fysieke datacenter omgeving. Hierbij richt men zich grof weg op de twee volgende gebieden: Asset Management en Realtime-monitoring.

real-time-monitoring-diagramBij Asset Management gaat het om het registreren en bijhouden van de componenten die in het datacenter beschikbaar zijn. Denk aan de racks, bekabeling, koeling, energie voorziening, etc.. Hierbij gaat het om de complete levenscyclus van de apparatuur: van aankoop tot afvoer. Over het algemeen worden bij Asset Management de algemene regels en methodes van ITIL gevolgd. Hier zijn hele boeken over geschreven. Tussen al deze componenten kan men de relaties vast leggen. Energie ketens kunnen van hoofdverdeler tot op de server vast gelegd worden en netwerk bekabeling van systeem tot systeem. Door al deze gegevens te combineren kan men ook capaciteitsmanagement in regelen; hoeveel heb ik, hoeveel verbruik ik, hoeveel heb ik nog nodig en wanneer loop ik tegen de grenzen aan? Dit voor rack ruimte (hoogte eenheden of U), beschikbare koeling en/of energie (Watt), aantal beschikbare glas/koper poorten en beschikbare elektra outlets.

Daar waar men dit soort DCIM systemen vaak begin als een statische database, is er de laatste tijd een beweging naar de integratie van real-time gegevens van temperatuur sensors en bijvoorbeeld de hoofdverdeler zelf. Hiermee word het inzicht in het gedrag van de omgeving verbeterd. Daarnaast worden de capaciteits gegevens realistischer om dat het gat tussen theorie en praktijk word gedicht.

Aan de Asset Management kant worden real-time gegevens opgeleverd door barcode of RFID systemen die continue weten waar bepaalde componenten zich in het datacenter bevinden.

IDC heeft in november 2010 een aardig rapport uitgebracht over de DCIM markt. Deze geeft een overzicht over de leveranciers en tools op deze markt. Rapport hier.

Share

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *