JanWiersma.com

De Formule 1 van de ICT…

In 2008 hield ik op AFCOM’s DatacenterWorld in Las Vegas een presentatie over datacenter consolidatie. Ik had de mogelijkheid om de keynote van dit congres bij te wonen, die gegeven werd door Michael Manos (toen nog Microsoft, nu Nokia). Dit was de presentatie waar in Microsoft bekend maakte van de traditionele bouw methode af te stappen en in Chicago een container datacenter neer te zetten. Aan het eind van het congres had ik de mogelijkheid om met Manos na te praten. We bespraken de kritieken die in de pers waren verschenen door de traditionele datacenter leveranciers en de manier waar op hij aan dit out-of-the-box concept was gekomen. We zaten beide op het zelfde punt; het werd steeds slechter te verkopen aan het management dat datacenter ontwerp, bouw en oplevering soms jaren in beslag nam en veel geld kosten. Hierna was het in de lucht houden er van ook nog eens heel duur en complex. Daarnaast leverde de refesh/life-cycle en onstuimige groei van de ICT apparatuur, die gebruik moest maken van het datacenter, ook behoorlijk wat problemen op. Er was langzaam aan een onhoudbare situatie aan het ontstaan.

Er werd mij ook snel duidelijk dat Microsoft bezig was met een explosieve groei rond hun eigen ICT infrastructuur. Een infrastructuur die in hun meeste datacentra een groei van 10.000 servers per maand kende. Als ik om mij heen keek in Enterprise ICT omgevingen zag ik daar ook een behoorlijke groei, maar vooral een groei in complexiteit. Applicaties kennen veel relaties onderling, maar ook relaties met de onderliggende infrastructuur. Er zijn relaties tussen de hardware en software en ga zo maar door.

Toen ik eind 2008 een kijkje achter de schermen kreeg bij Microsoft’s San Antonio datacenter, werd ik geprikkeld door de vraag: “hoe kunnen ze zo’n massale infrastructuur met zo weinig inspanningen uitbreiden en beheren ?”

Uiteraard word er in ICT land meteen geroepen dat dit te maken heeft met het leveren van specifieke diensten; een enterprise IT omgeving dient tientallen diensten en honderden applicaties te ondersteunen, waar een web service leverancier zich kan toeleggen op 1 specifieke levering. Dat argument gaat voor sommige grote cloud leveranciers wel op, maar niet voor allemaal. Microsoft heeft in zijn omgeving Search, BPOS, Hotmail en enkele tientallen andere diensten met allemaal hun eigen IT profiel en karakteristiek. Google heeft dat ook, denk aan Google Apps maar ook Google Voice.

Het andere argument is de schaalgrote. Echter deze zou juist moeten leiden tot zalen vol met ICT beheerders om de boel in de lucht te krijgen en te houden.

Mijn contacten vanuit DatacenterPulse hebben het mogelijk gemaakt dat ik de afgelopen 2 jaar veel kijkjes ‘achter de schermen’ heb mogen nemen en met de engineers en ontwerpers heb kunnen praten van bedrijven zoals eBay, Google, Amazon, Facebook en Microsoft.

Het aardige is dat deze grote IT cloud providers op dit moment de Formule 1 van de ICT wereld vormen. Bij de Formule 1 in de autobranche rijden auto’s en techniek rond die niet betaalbaar is voor de gemiddelde man/vrouw. Uiteindelijk beland er toch technologie die ontwikkeld is in de Formule 1 in de auto’s voor dagelijks gebruik. Zo loopt het ook in de ‘Formule 1 van ICT’; technologie en innovatie die nu bij Microsoft, Google of Amazon word ontwikkeld en gebruikt voor hun eigen basis infrastructuur, is niet direct toepasbaar binnen enterprise IT omgevingen en zeker niet het MKB. We zien echter in het afgelopen jaar al wel technologie door sijpelen naar deze omgevingen.

Een hoop ICT-ers denken echter dat dit alles wel aan hun voorbij gaat. Het is een hype, dus waait wel over. Het aardige is echter dat hun traditionele leveranciers op dit moment wel volop beïnvloed worden door deze beweging.

Deze beweging word gedreven door je eigen CIO/CTO. Als deze kijken naar in-huis ICT dienst verlening rond kosten, efficiëntie van inzet, elasticiteit en schaalbaarheid en dat dan vergelijken met de aanbiedingen en beloftes van uit de cloud… dan gaan ze vanzelf roepen dat ze die cloud voordelen ook willen. Dit moet dan echter wel mogelijk zijn vanuit de interne IT omgeving (private cloud) omdat er, logischerwijs, nog wat koud water vrees is om maar alles buiten de deur in een cloud te zetten.

Dit is dus de vraag waar alle traditionele ICT leveranciers in springen. Die kijken hierbij ook naar de manier waar op de grote cloud jongens dit hebben gedaan. Daarnaast springen ook een hoop opensource leveranciers op deze private cloud trein (Ubuntu, OpenStack, etc..).

Hier mee word de private cloud omgeving een Self-fulfilling prophecy.

We hebben op dit vlak slechts het begin gezien met Oracle’s Exalogic, Cisco/EMC’s vBlock, etc.. Al deze bewegingen zijn gericht op het verkrijgen en behouden van markt aandeel in deze turbulente markt. Op het grensvlak tussen private en public cq intern/extern cloud levering zien we dit gevecht ook met API’s. Leveranciers proberen de klanten in te sluiten door een gesloten omgeving te creëren.

Dit alles maakt het lastig om goede leveranciers en technologie keuzes te maken.

Een recente investeerders blik op de ICT markt stelt zich echter de vraag of de ICT reuzen als HP, IBM en Oracle het wel gaan overleven met de huidige strategie;

In the very near term, companies will continue to invest in their own private cloud-computer systems. That will benefit the traditional tech behemoths that sell servers, storage, personal computers and business software, such as IBM (IBM); HP; Dell; Oracle and Cisco. But the markets already are starting to make longer term distinctions. With the exception of IBM, these stocks have been trading at depressed valuations because they are mature companies, says Paul Wick, technology-portfolio manager at Seligman Investments.

And the clock is ticking for the current giants. The ultimate “public-cloud” model is analogous to power utilities, where computing power would be sold based on usage and need.

Gartner worstelt ook met die vraag;

Smith noted that the companies seen today as enterprise computing leaders, such as SAP and Oracle, aren’t seen as cloud computing leaders; and cloud leaders, such as Amazon, Salesforce, and Google, aren’t seen as enterprise leaders. Over time, they say this will change.

In their view, the cloud computing continuum moves from closed private cloud implementations to full open public ones, with lots of things in between, which include managed private clouds, virtual private clouds, and community private clouds (shared by a few companies).

Het mag duidelijk zijn dat de hele cloud ‘hype’ nogal wat los heeft gemaakt in ICT land. Enterprise IT kan zich niet aan deze ontwikkeling onttrekken, hoe graag sommige dat ook zouden willen. Voor de techneuten is het zaak om goed de Formule 1 van ICT in de gaten de houden en de juiste technologie en methode te ontdekken die toepasbaar is voor de eigen organisatie. Voor het ICT management is het belangrijk om de eigen ICT organisatie voor te breiden met beleid en strategie, op de storm die komen gaat… de donkere wolken pakken zich samen; cloud storm op komst !

Meer Cloud? zie: Whitepapers voor een strategie richting.

Zie ook: Gartner: Will Microsoft and VMware Dominate the Cloud Landscape?

en:

Big companies are quickly adopting new computer networks known as “private clouds.” That may mean trouble for major tech suppliers.

Share

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *